Kontakti

Lokacija

Vas Podkoren

O vasi Podkoren

V majhnem in mirnem razloženem naselju Podkoren z gručastim jedrom in znano stoletno lipo, živi približno 400 prebivalcev. Tudi apartmaji Jacobs Resort se nahajajo tukaj in to praktično v središču vasi. Do podkorenskega dela smučišča tako potrebujete zgolj 7 minut hoje in do središča Kranjske Gore 5 minut z avtomobilom. V bližini se nahaja tudi naravni rezervat Zelenci, kjer izvira reka Sava Dolinka.

Jacobs Resort Apartma Planica 3 15 1 Kranjska gora
jacobs resort 79 1 1 Kranjska gora
jacobs resort 16 1 Kranjska gora

Podkoren ima sicer veliko daljšo zgodovino kot sosednja Kranjska Gora, saj naj bi prva naselbina na njegovem mestu obstajala že v času Rimljanov. V osrednjem delu vasi pa je še vedno ohranjenih nekaj kmečkih alpskih hiš iz 17. stoletja z značilno arhitekturo. Skozi Podkoren je vodila tudi izredno pomembna srednjeveška cesta in vozila poštna kočija. Vse do zgraditve karavanškega predora pa je cesta čez Korensko sedlo predstavljala glavno prometno povezavo z Avstrijo in preostalim delom Srednje in Severne Evrope.

V Podkoren so tudi včasih zahajali znani popotniki. Eden takih je bil Sir Humpfrey Davy, pa Gavrilo Princip, Žiga Zois in Matevž Langus.

Podkoren je pravzaprav vasica, kjer se srečata mir in tišina. Toda vsako leto vseeno gosti tudi eno najbolj znanih zgornjesavskih veselic pod lipo in Srečanje parkeljnov treh dežel. Bogato in zanimivo tradicijo so organizatorji nadgradili v izjemen dogodek, ki počasi prerašča v pravi mednarodni festival parkeljnov.

Na podkorenskem delu smučišča poteka pokal Vitranc – tekme za moške (FIS svetovni pokal), v zadnjih letih pa tudi za ženske. V letu 2023 bo Kranjska Gora skupaj s Planico gostila FIS svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju.

V vasi sicer ni trgovine, je pa hotel in restavracija Vitranc ter cerkev sv. Andreja.

IMG 0109 1 1 Kranjska gora
IMG 7332 1 1 Kranjska gora

Do naslednjič, Bini v zadregi

Morda vam bo všeč tudi ...

Kje jesti v Kranjski Gori

Kje jesti v Kranjski Gori

Kje jesti v Kranjski Gori ali nekaj najboljših restavracij Po smučanju na smučiščih Kranjske Gore ali po obisku...

0 komentarjev

Pošljite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Kontakti

Lokacija

meni