Kontakti

Lokacija

Gorenjske tradicionalne jedi

Nekaj tradicionalnih gorenjskih jedi 

Začnimo z jedjo, ki je značilna prav za Kranjsko Goro in njeno okolico – Rateške Krape. Pravzaprav se to jed iz krompirjevega testa in z nadevom iz skute dandanes lahko naroči le še v redkih gostilnah v Zgornjesavski dolini. Ena takšnih je Gostilna Žerjav v Ratečah. Poznamo pa sicer tudi ajdove krape, ki so delani iz ajdove moke in kocove krape oziroma kocove nudlne, ki so polnjeni z nadevom iz suhih hrušk.

Med gorenjske posebnosti sodi tudi govnač ali zabeljeno sladko zelje s krompirjem. Danes se poleg te jedi običajno postreže še hrenovko ali klobaso. In ko smo ravno pri klobasah – kdo ne pozna kranjske? Pravijo, da je v njej le najboljša svinjina. Tradicionalno se jo servira s kislim zeljem ali repo, žemljo in hrenom ali gorčico. Vseeno omenimo še mesene in prtene klobase oziroma pečenice in krvavice.

V Tržiču in njegovi okolici iz ovčjega mesa in zelenjave čarajo znamenito tržiško bržolo. Ne pozabimo pa niti na mavžlje ali maželjne. To so v svinjsko mrežico zavite in v pečici pečene mesne kroglice, postrežene s kislo repo ali zeljem. Okusna je tudi štruca z nadevom iz prekajenega mesa in kruha, ki se ji pravi gorenjska prata.

Iz Bohinja prihaja znani pikantni bohinjski sir Mohant. Spada med mehke sire z značilnim vonjem in okusom, saj zori v anaerobnih pogojih, pri tem pa se sprošča amonijak, ki smrdi.

Variacij je veliko, a tisto pravo Blejsko kremno rezino lahko dobite zgolj v Kavarni Park na Bledu. To je sladica sestavljena iz slastne vaniljeve kreme, stepene sladke smetane in listnatega testa, narejenega z maslom in ne margarino.

V Radovljici najdemo Lectov medenjak. Gre pravzaprav za nekakšno vrsto okrasne slaščice, ki pa jo lahko vseeno jemo še nekaj dni po izdelavi. Najbolj znana oblika lecta je zagotovo srček.

Tudi iz Škofje Loke prihaja nekaj tipičnih jedi. S proseno kašo nadevano repo imenujemo loška smojka. Iz ajdove moke in zelenjave se pripravi loško mešto, ki je zabeljeno z ocvirki ali maslom. Zelo podobna jed pa je tudi zabeljena loška medla ali midla, ki se skuha iz prosene kaše in ajdove moke.

Koruzni in ajdovi, delno pa tudi krompirjevi in pšenični žganci so verjetno najbolj razširjena jed po vsej Sloveniji. Toda poznamo tudi gorenjsko različico - Jurjeva kapa. Ajdove žgance se v tem primeru strese v skledo v obliki kape in se jih pokrije s stepenimi pečenimi jajci. Še eno jed se pripravlja iz ajdove ali koruzne moke – masovnik. V tem primeru se moka zakuha v kislo ter sladko smetano. Seveda pa gorenjske gospodinje slovijo tudi po odličnih poticah in štrukljih.

Do naslednjič, Bini v zadregi

Morda vam bo všeč tudi ...

Kje jesti v Kranjski Gori

Kje jesti v Kranjski Gori

Kje jesti v Kranjski Gori ali nekaj najboljših restavracij Po smučanju na smučiščih Kranjske Gore ali po obisku...

Kje jesti v Kranjski Gori

Kje jesti v Kranjski Gori

Kje jesti v Kranjski Gori ali nekaj najboljših restavracij Po smučanju na smučiščih Kranjske Gore ali po obisku...

0 komentarjev

Pošljite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Kontakti

Lokacija

meni