Kontakti

Lokacija

Jof di Montasio

Jof fi Montasio - Montaž

Ohh, kako zelo grejejo srce ti spomini na lansko poletje, ko že komaj čakam letošnje in kujem načrte, kam vse bom šla. Želim si nekaj stabilnega vremena, pa zdravja ter varnega koraka. In potem je vse mogoče.

1637582007843 Kranjska gora

Definitivno mi je eden izmed ljubših podvigov v letu 2020 obisk Montaža in Špika Hudih Polic nad planino Pecol v Italijanskih Alpah. Z bratcem sva prespala v Jacobs Resortu in res zgodaj zjutraj začela svoj izlet. Od Kranjske Gore pa do planine potrebuješ namreč nekje 45 minut z avtomobilom. Ko je sonce šele dobro vzhajalo, sva se midva že zadihano vzpenjala proti Montažu. Najin načrt je bil sledeč: čez Findeneggov ozebnik na vrh Montaža, nato spust po Pipanovi lestvi in čez ferato Leva na Špik Hude Police, za konec pa po udobni mulatjeri nazaj do planine Pecol. Vse skupaj nama je uspelo, k avtu sva se vrnila utrujena, a polna novih doživetij in spominov.

1637581956619 Kranjska gora
1637581956607 Kranjska gora

Pot spada med zelo zahtevne, telesno in psihično naporna, a polna adrenalina in norih razgledov. Ni za vrtoglave, obvezna uporaba zaščitne čelade, priporočljiv je seveda tudi samovarovalni komplet. Na njej sva srečala še tri Slovence, ki so obirali isto turo kot midva, zato smo na koncu hodili kar skupaj. Na vrh Montaža smo potrebovali slabe tri ure in pol, za celotno turo nekje devet ur, seveda, z vsemi postanki, malicami, časom za slikanje in opazovanje tako okoliških gora, kot kozorogov, ki jih je v tem koncu res veliko.

1637582007830 Kranjska gora
1637582007837 Kranjska gora

V spominu pa so mi najbolj ostale boleče dlani zaradi vseh skal, ki sem se jih oprijemala čez ozebnik in zajl proti Špiku Hudim Policam. Z bratom sva namreč doma pozabila plezalne rokavice. Pipanova lestev se mi je zdela le kot nekakšna dodatna popestritev, na vrhu Montaža pa morate obvezno pozvoniti z zvoncem za srečo.
Turo sva izvajala sredi tedna, zato na Montažu ni bilo veliko ljudi. Druga pesem je bil Špik Hude Police, kamor vodi tudi nezahtevna pot in se je zato na vrhu gnetlo ljudi. Hitro sva nekaj prigriznila, se slikala in že vračala nazaj proti izhodišču ter avtu. Res lepa tura ob pravem času in vremenu.

1637581956613 Kranjska gora
1637581956598 Kranjska gora

Pa varen korak, v gore se gre z glavo in še tako lahke poti ne smemo podcenjevati. Z vami delim svoje izlete, ideje, kaj si ogledati in doživeti, toda za varnost mora poskrbeti vsak sam. Za morebitne nastale poškodbe in nesreče zato ne sprejemam odgovornosti. Vsak sam ve, koliko zmore.

Do naslednjič, Bini v zadregi

Morda vam bo všeč tudi ...

MARTULJŠKI SLAPOVI

MARTULJŠKI SLAPOVI

Še en čudovit izlet v objemu gora je doživetje slapov Martuljek. Prvi slap...

Vošca

Vošca

Gora Vošca - še en skriti biserV večini dolin, razen mraza, še ni pravega občutka zime....

MARTULJŠKI SLAPOVI

MARTULJŠKI SLAPOVI

Še en čudovit izlet v objemu gora je doživetje slapov Martuljek. Prvi slap...

Vošca

Vošca

Gora Vošca - še en skriti biserV večini dolin, razen mraza, še ni pravega občutka zime....

0 komentarjev

Pošljite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Kontakti

Lokacija

meni