Kontakti

Lokacija

Vošca

Vošca - še en skriti biser

Po dolinah, razen mraza, še ni tistega pravega občutka zime. Manjka sneg, seveda. Če si torej trenutno želite doživeti sneg, se morate podati malce višje. In za to se bomo danes odpravili na Vošco. Govorimo pravzaprav o skritem biseru, kjer se ne znajde veliko pohodnikov, razgledi pa so, če jih doživiš, fenomenalni.

jacobs resort kranjska gora vosca 4 scaled 1 Kranjska gora

Slika z vrha

Opis poti

Vošca je visoka 1737 metrov, po poti naredimo 737 višinskih metrov in za to potrebujemo nekje slabi 2 uri. Toda zavedati se je potrebno, da nobena pot, ki vodi na Vošco, ni označena.

Dogodivščina se torej začne v vasi Srednji vrh, kjer parkiramo na označenem parkirišču. Srednja vas se nahaja prav nad Kranjsko Goro, z avtomobilom pa izpred Jacobs Resorta potrebujemo 15 minut.

S parkirišča nadaljujemo po levi vzpenjajoči cesti, ob kateri sicer opazimo napise za Trupejevo poldne. Tej cesti sledimo ves čas in gremo tako najprej mimo sirarne Pr' Hlebanju, mimo odcepa poti na Trupejevo poldne, vse do konca ceste pri kmetiji Jurež (Ekološka kmetija pri Merklnu). Tu nadaljujemo najprej mimo gospodarskega poslopja, nato pa tik pred stanovanjsko hišo zavijemo ostro desno na kolovoz, ki se vzpne med obema objektoma. Nadaljujemo čez travnik po kolovozu, dokler ta ne zavije v levo in postopoma preide v gozd. Po tem kolovozu nadaljujemo s hojo vse do razpotja dveh kolovozov, kjer pa moramo izbrati desnega. Če boste tu narobe zavili, boste prispeli do uničenega mostu, kjer se pot tako ali tako konča in se boste morali vrniti nazaj.

jacobs resort kranjska gora vosca 3 Kranjska gora

Naš začetek - izberite zgornjo, levo cesto

jacobs resort kranjska gora vosca 2 Kranjska gora

Pot, ki vodi skozi gozd

Kmalu za tem boste prispeli ven iz gozda na travnato pobočje, kjer se steza nekoliko izgubi, a se ves čas vzpona preprosto držite desnega roba. Višje stopimo na cesto, ki pa jo mi zgolj prečimo in vzpon nadaljujemo po slabše uhojeni in sprva tudi težje sledljivi stezici, ki se vzpne čez nekoliko bolj strmo travnato pobočje. Slabša stezica se nadaljuje po neizraziti dolinici ter višje preide v gozd, kjer postane lažje sledljiva in zavije v levo. Sledi nekaj minut vzpona skozi gozd, nato pa prispemo na vršno travnato pobočje Vošce. Sledi zmeren vzpon nekoliko proti levi, proti ruševinam, ki jih vidimo na vrhu Vošče, do tja pa brez večjih težav prispemo v nekaj minutah nadaljnje hoje. In uživanje se lahko začne.

Za konec

Razgledi so čudoviti, pot ni kondicijsko preveč zahtevna, čeprav boste kljub temu grizli kolena, a orientacijsko se lahko vse skupaj zaplete, saj pot ni označena. Morda je boljše, da se na Vošco prvič odpravite skupaj z nekom, ki pot že pozna.

jacobs resort vosca Kranjska gora

Držite se desnega roba, saj se steza izgubi

jacobs resort kranjska gora vosca 5 scaled 1 Kranjska gora

Vrh gore Vošca se že vidi v daljavi

Pa varen korak, v gore se gre z glavo in še tako lahke poti ne smemo podcenjevati. Z vami delim svoje izlete, ideje, kaj si ogledati in doživeti, toda za varnost mora poskrbeti vsak sam. Za morebitne nastale poškodbe in nesreče zato ne sprejemam odgovornosti. Vsak sam ve, koliko zmore.

Do naslednjič, Bini v zadregi

Morda vam bo všeč tudi ...

MARTULJŠKI SLAPOVI

MARTULJŠKI SLAPOVI

Še en čudovit izlet v objemu gora je doživetje slapov Martuljek. Prvi slap...

MARTULJŠKI SLAPOVI

MARTULJŠKI SLAPOVI

Še en čudovit izlet v objemu gora je doživetje slapov Martuljek. Prvi slap...

0 komentarjev

Pošljite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Kontakti

Lokacija

meni