Kontakti

Lokacija

V iskanju zlatih macesnov

Ste v iskanju zlatih macesnov?

Jesen je zame najlepši letni čas. Od doma ni treba tako zelo zgodaj, saj ni več tiste hude vročine in si tako lahko privoščimo uro ali dve več spanca. Pravzaprav si velikokrat prav želimo najti toplo sonce nekje višje, saj se po dolinah zelo rada vali in podi megla. Potem pa so tu še vse te barve, ko se nižje listje barva v rumeno, oranžno in rdeče, in se višje v svojo čudovito zlato barvo odenejo macesni. Kam torej v okolici Kranjske Gore, da bomo našli veliko obarvanih macesnov?

POT NA VRSIC Kranjska gora
slika1 1 obrnjeno 1 Kranjska gora

Mojih top 5

1.) SLEMENOVA ŠPICA
Zagotovo najbolj znana - 1991 metrov visoka Slemenova Špica. Do nje vodi lahko označena pot iz Vršiča, zato je za obisk primerna tudi za otroke, kužke in tiste z manj kondicije. Iz nje se odpirajo čudoviti razgledi vse naokoli. Toda – pozor – v času macesnov je predvsem ob lepih koncih tedna možna velika gneča, zato se lahko zgodi, da boste hodili v koloni in se morali ves čas odmikati mimoidočim.

2.) TRUPEJEVO IN MALOŠKO POLDNE
Trupejevo in Maloško Poldne sta manj znana in manj oblegana vrhova, saj na njiju ne vodi označena pot. Na začetku sicer lahko sledite poti Alpe Adria Trail, malo pred vrhom pa se obrnete levo in sledite neoznačeni stezi. Sam izlet se sicer začne na Srednjem vrhu, kjer na označenem parkirišču pustimo avto. Ob poti vas bodo spremljali številni macesni, na vrhu pa boste ob lepem vremenu uživali v izjemnih razgledih.

3.) MACESNOVEC
Macesnovec je gora, ki je izrazito poraščena z macesni in zato v jesenskem času prav žari. Pot se začne v dolini Kot. Na začetku še hodimo po označeni poti proti Staničevemu domu, a malce naprej od studenčka zavijemo levo na neoznačeno, sicer pa lepo vidno pot. Po poti naredimo nekje 1000 višinskih metrov in za to porabimo 3 ure. Razgled je vrhunski, sama pot pa deloma zahtevna in strma.

4.) VITRANC IN CIPRNIK
Tudi ta vrhova sta morda malce manj oblegana, pa tudi nižja, a razgledi iz njiju zato niso nič manj lepi. Iz jezera Jasna vodi na njiju označena pot, iz Planice pa neoznačena direktna pot na vrh Ciprnika. Odprli se vam bodo izjemni razgledi na vse okoliške gore in markantni Jalovec, videli pa boste lahko tudi planiške skakalnice, kjer bo od 21. 2. – 5. 3. 2023 potekalo svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju .

5.) VRŠIČ
Na prelaz Vršič se lahko pripeljete z avtomobilom, lahko pa se peš odpravite prav iz Kranjske Gore po označeni poti, ki vodi na vrh. Morda je ta ideja vabljiva tudi za tiste, ki ne zmorejo več hoditi, radi pa bi uživali v lepem vremenu, razgledih in zlatih macesnih. Iz Vršiča se naprej lahko podate tudi na druge vrhove in seveda najbolj znano goro v jesenskem času - Slemenovo Špico.
Morda še ena ideja - obiščite Mihov dom, ki je leta 2022 ponovno postala najboljša planinska koča v Sloveniji.

slika2 1 Kranjska gora
POGLED NA JALOVEC IZ RAVNINE KJER SO BILA VCASIH JEZERCA Kranjska gora

Pa varen korak, v gore se gre z glavo in še tako lahke poti ne smemo podcenjevati. Z vami delim svoje izlete, ideje, kaj si ogledati in doživeti, toda za varnost mora poskrbeti vsak sam. Za morebitne nastale poškodbe in nesreče zato ne sprejemam odgovornosti. Vsak sam ve, koliko zmore.

1666601828651 v obsegu 1 Kranjska gora
1666601828635 v obsegu 1 Kranjska gora

Do naslednjič, Bini v zadregi

Morda vam bo všeč tudi ...

MARTULJŠKI SLAPOVI

MARTULJŠKI SLAPOVI

Še en čudovit izlet v objemu gora je doživetje slapov Martuljek. Prvi slap...

Vošca

Vošca

Gora Vošca - še en skriti biserV večini dolin, razen mraza, še ni pravega občutka zime....

Laghi di Fusine

Laghi di Fusine

Kolesarjenje od Kranjske Gore do Laghi di Fusine ali Belopeških jezer Več ponudnikov v Kranjski Gori izposoja...

MARTULJŠKI SLAPOVI

MARTULJŠKI SLAPOVI

Še en čudovit izlet v objemu gora je doživetje slapov Martuljek. Prvi slap...

Vošca

Vošca

Gora Vošca - še en skriti biserV večini dolin, razen mraza, še ni pravega občutka zime....

0 komentarjev

Pošljite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Kontakti

Lokacija

meni